Tavşan Sağlığı

                      VETERİNER YOLCULUĞU



 Öncelikle bazı tavşan sahiplerini anlayamıyorum. Tavşanı hasta oluyor ve veterinere gitmek yerine internetten bilgi almaya çalışıyorlar. Bu durumda tavşanlarının sağlığını tehlikeye attıklarının farkında bile değiller. Yoksa evcil hayvanları umurlarındamı değil. Tamam veterinere gidemiyecek durumda olanlara hak veriyorum ama 10 dakikalık yol içimi üşeniyorlar anlamış değilim henüz.



     Bu hatalardanda bahsettiğimine göre şimdi veterinere gitmeden önce yapmamız gereken şeyleri yazıyım birazda. Öncelikle gidiceğimiz veterineri arayıp tavşan muanesi yapıyorlarmı onu öğrenmek gerekiyor. Daha sonra ihtiyacımız olan tek şey bir taşıma çantası. Pet shoplarda yada internetten bulabilirsiniz. Aynı resimdeki gibi bir çanta olmalı. Şimdi veterinere gitmeye hazırız.

                       TAVŞAN HASTALIKLARI

    Tavşanlar yapıları gereği çok narin hayvanlardır ve çok özenli ve dikkatli bakmak gerekir. Bu nedenle tavşan sahiplerinin tavşan bakımı ve hastalıkları konusunda bilgi edinmesi gereklidir. Ama tavşan sahipleri bu konuda bilgi bulmakta zorlanıyor bende bu nedenle blog'uma böğle bir bölüm ekledim ''Tavşan Hastalıkları ve sağlığı''.

 Tavşanlar nadiren hasta olurlar. Çoğu hastalık tavşanın doğru besin almaması, Kafesinde yeterli su bulunmaması ve temiz bir kafeslerinin olmamasından dolayıdır. Tavşanınızı 6 haftalıkken ve sonra yılda 1 kere viral kanamalı hastalık ve miksomotazis hastalıkları için aşılatabilirsiniz.

  •    Tavşanın Hasta olduğunu gösteren isaretler:  Bitkin olması, bir köşeye çekilmesi, kürkünün donuklaşması, yemeği reddetmek, zor nefes alıp vermesi, sulu burun, sulu gözler ve kabızlıktır. Bu durumlarda veterinere gidip hangi ilacı kullanması gerektiğini sormak lazımdır.
  • Solunum Yolu İsaretleri: Eğer tavşanızda aksırma, öksürme, ıslak burun ve ıslak gözler sorunu varsa hemen evde deodorant, oda spreyi, parfüm gibi kokulu şeyler kesilmelidir. Aynı zamanda kirli kafesten yada kalabalıktan dolayıda olabilir. Kötü havalandırma, nem, aşırı sıcak ve diş hastalıkları bu duruma sebep olur. Böyle bir durumda tavşanın kafesini iyice temizleyin ve kuru, tozsuz ve pisliksiz olduğuna emin olun. Eğer tavşanınız düzelmezse onu bir veterinere götürmeniz gereklidir.
  • Aralıklı Yumuşak Dıslıkama (AYD):   Gerçek ishal çok sulu ve şekilsiz olur ve bu durum nadir görülür. Sık görünen ise ADY'dir. Kaka puding kıvamı ile sıvı bir damla arasındadır. Çok kötü kokar ve yapışkandır. Bunun nedeni çok karbonhidratlı yiyeceklerden(Özellikle ödül yiyeceklerinden kaynaklanır) ve ya sindirilemeyen lif (saman) içeren yiyeceklerdir. Çözümü ise tavşana kuru ot ve bol miktarda yeşilliktir. Devam ederse veterinere götürmeniz gerekir.
                         
  • İsrar Yolu Hastalıkları: Tavşanın idrarında kan varsa yada idrarını yapamıyorsa idrar yolu sorunu var demektir. Veterinere götürmeniz gerekir. Önleme amaçlı yeterli miktarda yeşillik ve hergün taze su vermeniz iyidir.
  • Diş Hastalıkları: Tavşanlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biride budur. Önlemi ve tedavisi doğru beslemektir.2 temel nedeni vardır. 1. si genetik kökendir. Tavşanların yüz yapıları değişebilir ve diş hastalığı artabilir. 2. nedeni ise dişlerine zarar vericek şekilde beslemektir. Tavşanların dişleride tırnakları gibi uzar (Bunu tavşan bakımı kısmında yazmıştım). Kötü sıralanmış dişler veya aşınmış dişler hastalığa neden olur. Yılda bir kez diş kontrolü için veterinere gitmeniz tavşanın yararına olacaktır.
  •  Tüy topu ve mide tıkanması: Tavşanın yalanırken yuttuğu tüyler sindirim sistemini takar ve midede birikir. Tavşan yeme içmeden keser. Dışkıları küçülmeye başlar. En önemli sebebi yanlış beslenmedir. Çok yüksek karbonhitradlı ve az lif içeren örneğin: hazır tavşan mamaları, peletler vb. şeylerdir Mide tıkanmasının belirtilerini tavşanınızda görürseniz tavşanınızı acil olarak veterinere götürmelisiniz çünkü bu ölümcül bir durumdur. Eğer tavşanınızı kuru ot ve taze yeşillik ile beslerseniz bu sorun olmaz. Tavşanlar yılın belli zamanlarındatüy dökerler. Kendilerini yalarlarken bi tüylerden yutabilirler ama sindirim sistemleri buna göre düzenlenmiştir. Ama yinede tavşanınızın tüylerini haftada bir iki tez fırçalarsanız daha sağlıklı olacaktır.                                                  
  • Sıcak Çarpması: Tavşanlar sıcağa duyarlıdırlar. Ama çok uzun süre sıcakta bırakırsanız yere yığılır ve ağır nefes alırlar. Tavşanlar kendini soğurmaya çalışır. Sizin yapmanız gereken şey ise bol bol su vermek ve ıslak bir havluya sarmaktır. Ama sakın soğuk su vermeyin şoka girebilirler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen hakaret ve küfür kullanmayınız.
İyi eglenceler ♥...