Tavşan Davranışları


TAVŞAN DAVRANIŞLARI:

Tavşanlar doğada da av konumunda olmasında dolayı ürkek canlılardır. Bu nedenle yeni bir ortama alışması biraz zaman alabilir. Eğer yeni bir tavşan aldıysanız çok dikkat davranmanız gerekir. Özellikle yaşadığı yerin gürültülü olması onu strese sokabilir. Ancak ortama alışıp kendilerini güvende hissedince ne kadar sevimli canlılar olduklarını göreceksiniz.


İdrar Püskürtme: 

  Tavşanların alanlarını belirlemek için bazı bölgelere idrarını püskürterek yaparlar. Bu cinsel bir davranıştır. Bu davranış normal idrar yapmak daha farklı bir şeydir.Amacı tuvalet ihtiyacını gidermek değil, bu bölgeye kokularını bırakmaktır. Eğer tavşanınızın bu davranışını kısa
sürede düzeltmezseniz bu tavşan için alışkanlık haline gelecektir ve eski haline döndürmek daha zor olacaktır.

Boyunlarını Eşyalara Sürtme:

  Tavşanlar çenelerindeki  salgı bezleri sayesinde kokularını eşyalara bırakırlar. Bu kokuyu alan diğer tavşanlar ise bu bölgeden uzak dururlar. Bu davranış tavşanlar için net bir iletişim aracıdır. Böylece tavşanlar yaşadıkları bölgeyi ve diğer tavşanları tanımış olurlar.

Tünel Kazma:

  Tavşanlar kendilerini güvenceye alıp doğum yapmak için tünel kazarlar. Tavşanlar gece aktif olduğu için kazdıkları tünelleri gündüz sadece dinlenme ve sığınak olarak kullanırlar. Tavşanlar ev ortamında tünel kazamazlar ve içgüdüsel olarak buralara benzeyen yerlere yatarlar.

Arka Ayaklarını Yere Vurma Davranışı:

 Tavşanlar korku ve ya stres altında olunca bunu yaparlar. Gruptaki diğer kişileri uyarmak amacıyla arka ayaklarını yere sertçe vururlar.

Agresiflik ve Saldırganlık: 

  Tavşanlar genellikle ergenlik dönemine girince hırçınlaşırlar. Bazen pençeleme ısırma gibi hareketler yapabilirler bu dönemde. Bunun nedeni tamamen içgüdülerine bağlıdır.Çünkü doğal ortamda ya da gruplarda erkek tavşan cinsel olgunluğa geldiği zaman, yetişkin tavşanlar onları kısırlaştırmaya çalışırlar. Tavşanlar istedikleri zaman karınlarını içe çekebiliyor olmaları, bu kısırlaştırma faaliyetlerini en az kayıpla kurtulmalarına yardımcı olur. Tavşanınız yetişkinliğe ulaştığı zaman bu agresiflikler kaybolur.

Yuva Hazırlama:

  Anne tavşan yavrulamadan önce karnındaki tüyleri yolarak yavrularına yuva hazırlar. Doğal ortamda yaşayanlar ise tünel kazarak yavrularlarlar. Bu yüzden tavşanınız yavrulamadan önce yavrulayabileceği bir ortam hazırlamalısınız.

Yalancı Gebelik:

 Tavşanınız hiç çiftleşmemiş ya da çiftleşmesine rağmen hamile kalmadı ise bu durumu yaşayabilirsiniz. Tavşan kendisi hamile zanneder. Hamile bir tavşanın gösterdiği hareketleri gösterir.  Karnı ve göğüsleri büyür, hareketleri azalır, sakinleşir. Bu süre boyunca karnındaki tüyleri yolarak yavru tavşanlara yuva hazırlar. Doğum zamanı gelince ise doğurmaz. Ama doğurduğunu zannedip rahatlayacaktır.
  
Diş gıcırdatma:

 Bu durum  tavşanın herhangi bir yerinin ağrıdığının belirtisidir. Aynı zamanda bazende mutluluğun göstergesi de olabilir. Siz onu severken dişini gıcırdattığını gürürseniz bu durum sizin onu sevmenizden hoşlandığı anlamına gelir.

Kulaklarını V Şeklinde Açma ve Kulak İçlerini Size Doğru Dündürme:


 Bu durumdaki tavşanlar oldukça komik ve sevimli gürünseler de aslında bu durum tavşanın bir şeye kızmış olduğunun ifadesidir. Size ya da başka bir tavşana sinirlenmiş olabilir.Aynı resimdeki gibi görünürler.

Yalamak:

  Bu hareket tavşanlar dilinde sevginin göstergesidir. Eğer başka bir tavşanı seviyorsa yalar. Bu hareketi size de yapabilir. Kısaca öpmek gibi de tanımlanabilir. Bazen tavşanınızı severken yeri yaladığını görebilirsiniz ama bu davranış yeri sevdiğini değil sizi sevdiği anlamına gelir.

Hoplama:

 Koşarken yada yerinde dururken tavşanınızın aniden hopladığını görürseniz endişlenmeyin. Bu onların mutlu olduğu anlamına gelir. Mesela kafeste uzun zaman duran bir tavşanı dışarı çıkartırsanız bu hareketi mutlaka yapar.

Arka Ayaklarını Uzatarak Yere Yatma:

 Bu haraket tavşanın keyfinin yerinde olduğunu gösterir. Rahat bir yere uzandıkları da da yaparlar. Tavşanınız bu pozisyondaysa dünyanın en mutlu tavşanıdır.

Bağırmak:

Tavşanlar fazla sesli iletişim yapmazlar ama eğer tavşanınız bağırıyorsa ya ölüyordur ya da canı çok fazla yanmıştır. Bu ses çok yüksek ve tiz bir sestir.

Kulakları Geriye Yatık:

Tavşanlar bu hareketi stres altında olduklarında yaparlar.

Kulaklar dimdik:

Tavşanlar kulaklarını tehlike sezdikleri zaman dimdik tutarlar.

Burunları ile Dokunma:

Bu hareketteki tavşanlar ilgilenilmesini isterler ve hemen ilgi göstermek gerekir.

Gezdiği yerlere kaka bırakma:

 Buda içgüdüsel olarak yaptıkları bir harekettir. Dönüşte yollarını bulmak amacıyla yaparlar.

1 yorum:

  1. Zemin deseni yüzünden yazilar okunmuyor, harfleri cımbızla seçıyoruz

    YanıtlaSil

Lütfen hakaret ve küfür kullanmayınız.
İyi eglenceler ♥...